Huisprijskompas is te koop! Neem contact op via info@itx-bouwconsult.nl voor meer info.

HuisPrijskompas

duidelijkheid over de vraagprijs

Check hier de verkoopprijs met HuisPrijskompas


De focus is altijd gericht op de verkoopprijs van een huis, niet op de onderliggende waarde. Maar is dat juist?

Is het je wel eens opgevallen? Mensen hebben het altijd over de verkoopprijs van een huis, niet over wat ze daadwerkelijk kopen. Zo hoor je: “Ik kan dat huis kopen voor € 435.000,-, maar ik denk dat ik het voor € 405.000,- ook wel heb.” Deze koper spreekt over de koopprijs en benoemt niet wat hij koopt. Iemand die bezig is een auto te kopen weet veel meer en krijgt meer inhoudelijke informatie. Die zegt: “Ik ga een Audi A4 met Business Edition en 1.8 TFSI, 125 kW/170 pk en lichtmetalen velgen kopen. De koopprijs bedraagt € 37.835,-.” Hier gaat het over de inhoud van de verkoop, gekoppeld aan de verkoopprijs. Door de sterke focus van makelaars op de handelsprijs is de onderliggende waarde uit ons beeld verdwenen. We gaan nu dieper in op de verkoopprijs van een huis en hoe deze verkoopprijs te berekenen.

Droomwoning

De verkoopprijs die je ziet op Funda

Je kijkt op Funda en ziet daar een leuk huis. Het past helemaal in je toekomstdroom. Zelfs de verkoopprijs past wonderwel ook nog binnen je maximale budget. Dan zal het wel goed zitten, toch? Maar is dat wel zo? Wat weet jij eigenlijk over verkoopprijzen van woonhuizen? Als je googled kom je er snel achter dat er nauwelijks informatie over het waarom van verkoopprijzen te krijgen is. Waar bestaat de verkoopprijs nu eigenlijk uit? Hoe wordt de verkoopprijs vastgesteld? Wie stelt de verkoopprijs vast? Is er een berekening van de verkoopprijs beschikbaar? Kortom, tot nu toe waren er veel vragen over de verkoopprijs en weinig antwoorden. Tot nu toe, want nu is er HuisPrijskompas.

Mag de verkoopprijs veel hoger zijn dan de waarde van het huis?

Mag een verkoper iedere vraagprijs vragen? Ja, een verkoper van een huis mag iedere prijs vragen voor zijn huis. Ook als is dat aantoonbaar te duur. Onderzoek van HuisPrijskompas wijst uit dat het zelfs regelmatig voorkomt dat verkoopprijzen (veel) te hoog zijn. Ook al zeggen betrokken deskundigen, zoals een makelaar, tegen de verkoper dat de vraagprijs te hoog is, menig particulier is te emotioneel betrokken bij zijn huis en ziet alleen nog maar de mooie elementen van zijn woning. Ook speelt de aankoophistorie van een huis een rol. Is het huis ooit te duur aangekocht dan bestaat er bij de verkoper toch de psychologische neiging om te proberen met een hogere verkoopprijs iets van zijn verlies te compenseren. Het loont dus om onderzoek te doen naar de onderliggende onderbouwing van de verkoopprijs.

Wat is het gevolg van een verkeerde verkoopprijs.

Stel je wilt je eigen huis verkopen. Je bepaald een verkoopprijs en gaat verkopen. Is die verkoopprijs te laag dan zul je uiteindelijk zelf teleurgesteld zijn. Je hebt dan je huis te goedkoop weggeven. De enige die dan een probleem zal hebben, ben je feitelijk zelf.

Is de verkoopprijs te hoog, dan ontstaan er andere problemen. Uit onderzoek blijkt dat bij een te hoge vraagprijs er een moment komt dat deze (naar beneden) bijgesteld moet worden, immers er komen geen kopers. Is een huis eenmaal in prijs verlaagd, dan neemt de verkooptijd gemiddeld met een factor 3 toe. Dus een 3x zo lange verkooptijd, alleen omdat de vraagprijs naar beneden is bijgesteld. Met andere woorden: zorg dat de vraagprijs correct is. De verklaring is te vinden in het feit dat mogelijke kopers dit signaal van een verlaagde verkoopprijs opvatten als volgt: “Laat ik toch nog maar even wachten, misschien zakt de verkoopprijs nog wel verder.”

Externe invloeden op de verkoopprijs.

De onderliggende waarde van een huis kan top zijn, maar er moeten ook kopers zijn die bereid zijn de woning te kopen. Op dit moment is duidelijk dat externe invloeden grote impact hebben op de huizenmarkt. Van grote invloed op de prijsontwikkeling van de huizenmarkt is het zogenaamde container begrip: ‘woningbudget’. Het beschikbare woningbudget is bepalend voor de ontwikkeling van de vraagprijs van woningen. Het woningbudget wordt beïnvloed door:

  • (Strengere) regels rondom hypotheekrenteaftrek, met lagere hypotheekbedragen als gevolg
  • Koopkrachtontwikkeling
  • Renteontwikkeling op de hypotheekmarkt
  • Overwaardering van huizen
  • Inflatie
  • Demografische ontwikkelingen
Omgevingsfactoren

Tegenover dit woningbudget staan ook andere ontwikkelingen waar de komende jaren rekening mee gehouden moet worden. Doordat er relatief weinig gebouwd wordt, zal de druk op de bestaande woningmarkt toenemen. Totaal staan er 7.200.000 woonhuizen in Nederland. Op dit moment bedraagt de gemiddelde leeftijd van ons woningbestand ongeveer 45 jaar. Bij een bouwproductie van 40.000 woningen en een gelijktijdige sloop van 18.000 zal de leeftijd van woningen over 30 jaar zo’n 69 jaar bedragen. Veroudering van woningen word steeds actueler, mede door de versneld strengere eisen rondom woningisolatie. In 2020 zal iedere nieuwbouw woning een zogenaamde nulenergie woning moeten zijn, met een EPC van 0.0. Dat heeft grote gevolgen voor de bestaande woningmarkt en de prijsontwikkeling. Voor de bestaande woningmarkt zal dit een prijsdrukkend effect hebben.

Verder is er nog een duidelijke bevolkingsgroei in Nederland. Schattingen wijzen in de richting van 1.000.000 extra inwoners. De te lage bouwproductie en de toename van de bevolking bieden tegenwicht tegen de dalende verkoopprijzen.

HuisPrijskompas is de online tool om een verkoopprijs van een bestaand huis te checken. Zit je met de vraag of je wel echt waar voor je geld krijgt?. Of denk je dat ze te veel vragen voor dat ene huis in de verkoop? Als antwoord op die vragen is HuisPrijskompas ontwikkeld. Met de online Tool van HuisPrijskompas controleer je zelf de verkoopprijs van een huis en krijg je weer richtingsgevoel.

Hoe werkt HuisPrijskompas.

Start de tool en vul de vraagprijs in. Kijk vervolgens op Funda en neem de kenmerken over van de woning op HuisPrijskompas. Binnen enkele minuten en volledig gratis heb je een oordeel of de verkoopprijs van de woning in evenwicht is met de optelsom van de onderliggende grondwaarde en de waarde van het huis; de stenen. Simpeler kan het niet.

Ik wil geen huis kopen, maar mijn eigen huis verkopen.

HuisPrijskompas is uiteraard ook goed te gebruiken om zelf de verkoopprijs van je eigen woning te berekenen. Vul alle huiskenmerken in en schat nu zelf vraagprijs. Als je zelf de vraagprijs vast wilt stellen houd er dan rekening mee dat er ruimte moet zijn voor omgevingsinvloeden en zorg ervoor dat je onderhandelingsruimte inbouwt. Immers, bij de verkoop zul je nog moeten onderhandelen over de eindprijs. Heb je de vraagprijs bij de eerste keer te laag geschat dan verhoog je deze een beetje. Net zo lang totdat er een evenwicht is tussen de onderliggende waarden van je woning en de verkoopprijs. Verhoog deze daarna in verband met de omgevingsinvloeden.

HuisPrijskompas geeft zekerheid over de verkoopprijs.

HuisPrijskompas is de online tool om gevoel te krijgen bij de juistheid van de verkoopprijs. HuisPrijskompas controleert en is richtinggevend.

Bouwkosten